2 Pages12Next
Rank: B-Class Racing License
#1 Posted : Monday, September 30, 2019 8:37:12 PM(UTC)
While interesting idea, my problem is constant and happens only on one computer. (the only computer in house)
Rank: B-Class Racing License
#2 Posted : Wednesday, October 2, 2019 4:19:57 AM(UTC)
Bump if anyone else has ideas
Rank: Racing Permit
#3 Posted : Wednesday, October 2, 2019 4:51:59 AM(UTC)
The only idea I can think of is the people that can access the code can fix it. They have moved on and only listen to people that don't have any issues. They have left the rest of us behind because they can't be bothered with petty issues like long load times and constant crashes to the desktop.
Rank: Driver's Permit
#4 Posted : Wednesday, October 16, 2019 10:45:53 AM(UTC)
So, I launch the game, the little credits screen and animations finish, then the game starts with the music & stuff saying to press enter or A on the xbox controller, after pressing it, the loading to the main menu to press "continue game" takes way too long compared to before. The game is on an ssd and the pc can easily handle it, so theres no problem with that.

Anyone experiencing anything similar?

Edited by user Wednesday, October 16, 2019 10:57:09 AM(UTC)  | Reason: Not specified

Rank: A-Class Racing License
 1 user liked this post.
#5 Posted : Wednesday, October 16, 2019 11:49:15 AM(UTC)
Yes, I agree. For me it is even longer as I completely shut down my console when I am finished. I don't think I would mind the wait as much if I didn't have to press the button to continue in the middle of the launch. Just allow me to launch the game and leave it at that.
Rank: D-Class Racing License
#6 Posted : Wednesday, October 16, 2019 2:01:30 PM(UTC)
In the very early versions it's at least twice or thrice faster.

...Inexplicably broken in a later update and left broken since then. (probably not, at least in: 1.404.531.2)





Originally Posted by: CaptainBiplane Go to Quoted Post
So, I launch the game, the little credits screen and animations finish, then the game starts with the music & stuff saying to press enter or A on the xbox controller, after pressing it, the loading to the main menu to press "continue game" takes way too long compared to before.

Problem connecting to the Xbox Live service.

Try disconnecting from the Internet and starting offline. (if the system allows you to do so)

Edited by user Monday, March 30, 2020 11:01:47 PM(UTC)  | Reason: Not specified

Rank: R-Class Racing License
#7 Posted : Wednesday, October 16, 2019 2:26:44 PM(UTC)
It takes a long time, I use 'Resume' which is instant. There may be some deliberate pauses in the loading section.

One thing I noticed with the bugs is that for example... the bug that goes to a Blue print instead of a race shouldn't even be looking for a blue print. It means that the main loop is looking for things that it doesn't need to be looking for, which of course takes longer than it is supposed to take.

Some of the programming could be improved to speed up the loading times.
Rank: R-Class Racing License
 1 user liked this post.
#8 Posted : Wednesday, October 16, 2019 2:42:09 PM(UTC)
Originally Posted by: CaptainBiplane Go to Quoted Post
So, I launch the game, the little credits screen and animations finish, then the game starts with the music & stuff saying to press enter or A on the xbox controller, after pressing it, the loading to the main menu to press "continue game" takes way too long compared to before. The game is on an ssd and the pc can easily handle it, so theres no problem with that.

Anyone experiencing anything similar?


I'm on PC and the time between 'press enter' and 'continue' is still just a few seconds like always. (The loading proper still takes ages of course.)
Rank: Racing Permit
#9 Posted : Thursday, October 17, 2019 7:55:53 AM(UTC)
Originally Posted by: CaptainBiplane Go to Quoted Post
So, I launch the game, the little credits screen and animations finish, then the game starts with the music & stuff saying to press enter or A on the xbox controller, after pressing it, the loading to the main menu to press "continue game" takes way too long compared to before. The game is on an ssd and the pc can easily handle it, so theres no problem with that.

Anyone experiencing anything similar?


From Support Page: ( https://support.forzamot...k-mode-crash-Windows-10- )

Quote:

Remove Car Pass Add-ons

This problem is mostly occurring with users that have the Car Pass installed Locally on their PC, try removing these manually with the steps below. You may see results when also removing Bond and Formula Drift Packs as well.

You will need to manually remove the Car pass cars and add-ons including Bond and Formula drift, ONLY KEEP FORTUNE ISLAND AND LEGO ADD-ONS on your PC. You will still have all the vehicles from the car pass accessible in game. There are two ways to achieve this:

Reinstall the Title with NO additional add-ons, Except Fortune Island and Lego. (You will still have access to all your purchased cars)
Manually Delete Car Pass cars and additional add-ons, NOT FORTUNE ISLAND OR LEGO EXPANSION.
Using Add or Remove programs you can select Forza Horizon.
Advanced options
Delete all items (Cars, Preorder items, VIP, etc.) everything, EXCEPT LEGO AND FORTUNE ISLAND.

Rank: C-Class Racing License
#10 Posted : Thursday, October 17, 2019 8:44:34 AM(UTC)
Originally Posted by: CaptainBiplane Go to Quoted Post
So, I launch the game, the little credits screen and animations finish, then the game starts with the music & stuff saying to press enter or A on the xbox controller, after pressing it, the loading to the main menu to press "continue game" takes way too long compared to before. The game is on an ssd and the pc can easily handle it, so theres no problem with that.

Anyone experiencing anything similar?


It probably doesn't help much but I've not noticed any delays. I mostly use a 1TB original XBox with a 500GB Samsung USB3 portable external SSD. Fast travel to anywhere on the main island takes about 3 seconds and there's no delay on images or as far as I can tell frame dropping even at 300 mph. I've never timed loading from pressing A to continue but it's just a few seconds.

Rank: Driver's Permit
#11 Posted : Thursday, October 17, 2019 8:49:40 AM(UTC)
It's to do with a recent Windows update part of the 1903 updates.

I moved back to 1709 and load times are back to normal.

Not that I recommend doing what I did, the 1909 update should be out soon and likely will break far more...
Rank: A-Class Racing License
User is suspended until 8/5/2021 6:13:24 AM(UTC)
#12 Posted : Thursday, October 17, 2019 6:46:32 PM(UTC)
Oh no. Over a minute. How awful. Instant gratification expectation destroys your ability to enjoy something.
Rank: B-Class Racing License
#13 Posted : Thursday, October 17, 2019 10:49:01 PM(UTC)
Not here. My NVME sees to that.
Rank: R-Class Racing License
 1 user liked this post.
#14 Posted : Sunday, October 20, 2019 4:40:16 AM(UTC)
Originally Posted by: Clutch63 Go to Quoted Post
Oh no. Over a minute. How awful. Instant gratification expectation destroys your ability to enjoy something.


If you walked into a dark room and pressed the light switch, I'm sure you'd be happy to wait a minute for the light to come on.

The game takes a very long time to load, the minute referred to above is just one particular part of the loading sequence.
Rank: R-Class Racing License
#15 Posted : Sunday, October 20, 2019 4:45:38 AM(UTC)
Originally Posted by: teksenic Go to Quoted Post
Not here. My NVME sees to that.


How long does the game take to load in its entirety, for you?

I never remembered FH3 being this slow so I timed it and FH4:

https://www.youtube.com/watch?v=ig3hXsexykU

From clicking the icon to load the game, to the point where you can drive, FH3 takes about 65 seconds. FH4 takes 2 minutes 35 seconds. On the same powerful PC. Both games use the same game engine as well.
Rank: B-Class Racing License
 2 users liked this post.
#16 Posted : Sunday, October 20, 2019 5:43:14 AM(UTC)
This has been happening (on PC at least) since the 1903 Windows 10 update.

Originally Posted by: Clutch63 Go to Quoted Post
Oh no. Over a minute. How awful. Instant gratification expectation destroys your ability to enjoy something.

If it took few seconds before and now minutes, yeah, it made the experience worse.
Rank: R-Class Racing License
#17 Posted : Sunday, October 20, 2019 5:50:00 AM(UTC)
I just checked, I am on 1803 (17134.1006). ISTR I previously deferred the update.
Rank: C-Class Racing License
#18 Posted : Sunday, October 20, 2019 6:35:34 AM(UTC)
PC i7, nvme ssd, 1080ti. From clicking the icon to getting to drive was 55 seconds. Not bad imo.
Rank: Racing Permit
#19 Posted : Sunday, October 20, 2019 8:17:56 AM(UTC)
Yea, it's sad that the game has four loading screens before you can get to actually racing.

On PC: 1) The splash screens. 2) The "press enter/a to start" where it loads your profile I guess? 3) Then loads the map data to get you to the "Welcome back menu. Which then 4) Has to load AGAIN when you try to get out of the menu and into the actual street. Though this one's usually quicker. UNLESS you've decided to change cars.
Rank: R-Class Racing License
#20 Posted : Sunday, October 20, 2019 11:29:38 AM(UTC)
I must have had something wrong with the SSD it was on because I've just moved it to another one and it now loads rapidly:

https://www.youtube.com/watch?v=vmwczBrQNj4

The previous SSD is all good according to the SSD manager but the poor performance tells a different story. So FH4 is not to blame!
Rank: Driver's Permit
#21 Posted : Monday, November 18, 2019 9:21:30 PM(UTC)
Since the 1903 patch there's been a massive loading delay at the main start screen. Is there any information on a fix for this anytime soon?

This is already in the FAQ on the support site under known issues as "Initial load times from the title screen may be slightly longer than expected."

However no further info hence this post.
Rank: D-Class Racing License
#22 Posted : Monday, November 18, 2019 11:23:44 PM(UTC)
I had the same issue and this solved it for me.
https://support.forzamot...k-mode-crash-Windows-10-

I didn't remove the VIP pass as I was afraid it would break my double credits and it still works.
Rank: Driver's Permit
#23 Posted : Saturday, November 23, 2019 3:29:19 PM(UTC)
i just downloaded Forza on my pc , after watching a few videos online id reckon i could run it at at least 30fps. however, when i boot into the game it takes a minute for me to even hover over the options button. does anyone know why this is happening?

G3258
gtx 950
8gb ram
Rank: D-Class Racing License
#24 Posted : Sunday, November 24, 2019 5:30:08 PM(UTC)
Rank: R-Class Racing License
#25 Posted : Monday, November 25, 2019 1:54:00 AM(UTC)
Originally Posted by: smallcool90 Go to Quoted Post
i just downloaded Forza on my pc , after watching a few videos online id reckon i could run it at at least 30fps. however, when i boot into the game it takes a minute for me to even hover over the options button. does anyone know why this is happening?

G3258
gtx 950
8gb ram


I don't quite understand what you're asking, you talk about framerates but also loading times?
2 Pages12Next

Notification

Icon
Error